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Tonight's Panel of Experts

Jack Bailey, partner at One Lux Studio

Marty Salzberg, IALD, IES, Independent Lighting Designer

Gina L. Bocra, AIA, LEED Fellow, Chief Sustainability Officer at the New York City

Department of Buildings, Technical Affairs Unit
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Tonight's Program and Format
You can help us address your concerns by submitting your questions and issues before the program.
0— Please submit your questions and issues regarding the current NYC Energy Conservation Code below,
o _o or when you register to attend. Your answers will be anonymous and results will be presented during
this program.
Submit your questions here
2016 Energy l?nrmervaﬁnn Code
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NEW YORK CITY
ENERGY CONSERVATION CODE
with ANSUASHRAE/IES STANDARD 90.1-2013 with AMENDMENTS
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DOB Resources

2016 NYCECC is online:
http://www1.nyc.gov/site/buildings/codes/2016-energy-
conservation-code.page

1 RCNY §5000-01
Supporting Documents How-to-Guide (new!)

Frequently Asked Questions
EnergyCode@buildings.nyc.gov

Other Energy Code Resources

ASHRAE Interpretations
https://www.ashrae.org/standards-research--technology/
standards-interpretations

ICC IECC Code Commentary
ASHRAE’s User Manual
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Local Law 32 of 2018

* Mandates that our 2019 Code be based on the NYSERDA
Stretch Code, or that it must be at least 20% more energy
savings than ASHRAE 90.1-2013. (public comment coming!)

* Mandates that our 2022 Code be based on the NYSERDA
Stretch Code

* Mandates that our 2025 Code set maximum EUI targets for
new buildings and major renovations of existing buildings

build safe | live safe 7

Buildings.

4. Section C405.4.2(2) Interior Lighting Power Allowances: Space By Space Method-
Guestrooms are exempt from the space by space method if they meet the requirement of
R404 .1 which indicates “Not less than 75% of the lamps in permanently installed lighting
fixtures shall be high-efficacy lamps or not less then 75% of the permanently installed lighting
fixtures shall contain only high efficacy lamps or the lighting is low voltage type. If Guestroom
lighting is not exempt the maximum allowable wattage in guestroom is 0.47 watts per square
foot. | don’t see how it would be at all possible to design a guestroom to 0.47 watts per
square foot without high efficacy lighting or low voltage lighting and therefore | believe the
requirement should just be to comply with R404.1 as the allowance is deceiving.

LG




2/8/18

5. How should temporary lighting in “future tenant” spaces be handled (ie minimum number of
cheap utility lights are placed in an unfitted ground level retail space), where the future tenant
lighting will be filled under separate permit laterl We have received the following ways handle

retail spaces LPD, and show this number fixtures (symbols) on the RCP — they
also requested we include a note stating the “maximum wattage for future retalil
lighting in the space is XXX watts”. But, what if the future tenant is not retail... it
could be medical, gym, dining, theater... all of which have higher LPD, and does

it...

a. You count the square footage and temporary fixtures in ComCheck reports, call
the space “retail”, but it throws the projects final LPD out of wack due to the
unused watts.

b. A plan checker forced us to determine the maximum number of fixtures based a
not include the additional decorative allowance.

13. Can some of the additional lighting power (such as decorative) be on emergency
circuit? If we want to leave decorative fixtures on overnight, they cannot be counted in

the additional allowance, correct?

offs among spaces and subspaces are permitted, provided
that the total installed interior lighting power does not
exceed the interior lighting power allowance.

9.6.2 Additional Interior Lighting Power. When using
the Space-by-Space Method, an increase in the interior light-
ing power allowance is allowed for specific lighting func-
tions. Additional power shall be allowed only if the specified
lighting is installed and automatically controlled, separately
from the general lighting, to be turned off during nonbusiness

hours. This additional power shall be used only for the speci-
fied luminaires and shall not be used for any other purpose
unless otherwise indicated.

An increase in the interior lighting power allowance is
permitted in the following cases:

a. For spaces in which lighting is specified to be installed
in addition to the general lighting for the purpose of

decorative appearance or for highlighting art or exhib-
its, provided that the additional lighting power shall not
exceed 1.0 W/ft? of such spaces

For lighting equipment installed in sales areas and specif-
ically designed and directed to highlight merchandise,
calculate the additional lighting power as follows:
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16. Please explain the changes to control requirements in ASHRAE Table 9.6.1 for
Manual On OS vs. Partial ON OS for enclosed offices less than 250 sf.,
classrooms/lecture/training and lounges/employees break rooms.

L@m s

14. | think there is language on the code saying lighting for life safety can be exempt, but |
cant find it. The lighting requirement for swimming pool and pool deck is very high and
can this lighting be exempt? Do the lights have to be on a separate circuit?

15. Why does NYC require occupancy sensors for Open Offices using the ASHRAE
compliance path to be Partial Automatic ON but allow Full ON OS using the
IECC/NYC path?

LG
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Section C405.2.2.1 Time-switch control function, requires that the time clock system “5.
Include an override switch that complies with the following: 5.1 The override switch shall be a
manual control.” In several instances | would have preferred an automatic override only
(overhead motion sensors) and | am not sure why an automatic override for timeclock control
would not be acceptable to the city.

L@m s

Section C405.2.1 Occupant sensor controls, requires that the occupancy sensor “3. Shall
incorporate a manual control to allow occupants to turn off the lights”. In restrooms | would
prefer overhead motion sensors only for sanitary reasons (automatic on permitted in
restrooms by code) and am not sure why that would not be acceptable to the city.

L G
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Section C405.2.3 Daylight-responsive controls. Areas where an automatic shutoff would
endanger occupant safety or security and shops and laboratory classrooms are not required
to have time switch controls or motion sensors controls (they are exempt from those code
requirements) but they are required to have daylighting controls. | recently worked on a large
machine shop project where daylighting controls were code required throughout. | believe
that to be inappropriate, | think daylighting controls should be exempt in the aforementioned
areas.

L@m s

6. Can you please clarify the “Fixture Schedule” requirement for code compliance documents?
This is in NOT a lighting specification, but a summary of each fixtures system load, source,
and device type, etc... as referenced in ComCheck Reports. (Your learning module shows
photometry in the schedule example, and your guide shows mnfrs model number.)

a. Why are we being asked to include total number of fixtures, when the ComCheck
report tallies the fixture counts

L G
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7. EN sheets in DOB issue vs CD issue drawing sets.... Are EN sheets to be included in
final CD issues?

L@m s

8. When are “Post Approval Amendments” required?

L G
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9. Which documentation method is most received by the DOB.... Tabular or ComCheck?

L@m s

10. Are spaces designated “24/7 for safety and security” still required to have a override or
manual off control?

LG
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11. What “Frequently Asked Question” on lighting does the DOB received? Is there a system
to review FAQ's?

L@m s

12. In spaces that require daylight responses control and also include decorative fixtures. ..
since the decorative fixture are already on a separate control, do the decorative fixtures
also required to be on an additional daylight responsive control?

LG
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17. What are the controls required in a pre-school classroom? and: For Alterations,
does NYC believe that the exemptions are equivalent between ASHRAE and the
IECC/NYC path, specifically the ASHRAE threshold of 20% of connected power
vs the IECC/NYC threshold of 20% of fixtures?

L@m s

18. When will new Energy Code be released? What revisions are expected?

LG
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Thank You

A video recording will be available to view on the IESNYC website
to members only.

L@m s
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